Luontoterapiaa

Puet ulkovaatteet päällesi ja sujautat kunnon kengät jalkoihisi.

Lähdet kulkemaan ripeästi kohti metsän rajaa. Sama tuttu reitti ja käveletkin eteenpäin tiedostamatta sen suuremmin ympäristöäsi. Viikon kiireet painavat hartijoilla ja ajatukset pyörivät vielä tekemättömissä töissä.

Etenet syvemmälle puiden keskelle, kunnes kuulet.
Kuulet pikkulintusten sirkutusta ja sitten näetkin liikettä oksistossa. Siivekkäillä taitaa olla kevättä rannassa – ajatus nostattaa kasvoillesi pienen hymyn.

Jatkat matkaasi polkua pitkin kunnes huomaat jälkiä lumella. Tuosta on loikkinut jänis ja tuostahan on kipittänyt orava. Onkohan nuo myyrän vai hiiren jäljet, mistäköhän ne taas erottikaan toisistaan? Hei! Mitäs tuolla on tapahtunut, isojen lintujen jälkiä siellä täällä, ristiin ja rastiin.

Kiipeät harjun päälle ja katsot sieltä avartuvaa maisemaa. Niin kaunista, maa on vielä lumen peitossa, mutta lauha keli on saanut kuuset taas vihreiksi. Hengähdät muutaman kerran syvään raitista ilmaa kunnes kaarrat takaisin kotimatkalle. Askel on hidastunut ja huomaat taas ympäristösi, nyt on kaikki hyvin.

Sinne ne taas jäi, viikon murheet ja kiireet – luontoon.

Luonto on mahtava terapeutti

Oletko huomannut kuinka luonnossa oleilu rauhoittaa mieltä? Luonto ottaa sinut aina vastaan ja juuri sellaisena kuin olet. Oletko surullinen, kiukkuinen, ahdistunut tai onnen kukkuloilla? Luonto jakaa olotilan kanssasi auttaen purkamaan pahaa mieltä ja jakamaan onnen kanssasi. Ja mitä siihen vaaditaan? Eipä muuta kuin hetki – tai halutessasi vähän pidempi luonnon helmassa, metsässä, puistossa, vesistön rannalla. Vain sinä ja luonto.

Luontoterapiaa vesisateessa

Hengitä syvään puhdasta ilmaa ja huomaat kuinka stressitasot laskee ja sykkeesi rauhoittuu.
Istahda hetkeksi kannon päälle, lumihankeen tai kesäiselle mättäälle ja vain ole. Anna ajatusten tulla ja mennä – tämä on sitä arkipäivän meditaatiota parhaimmillaan. Tutkaile samalla luonnon liikettä – liikuttaako tuuli puiden oksia tai kulkeeko joku metsän eläin tai hyönteinen jossain.
Painaako mieltäsi jokin, jonka haluaisit kertoa, mutta ei ole toista ihmistä jolle asiansa jutella. Juttele puulle, pensaalle, kukille! Ne kuuntelevat, ties vaikka saisit vastauksenkin.

Jos et pääse luontoon, voit tuoda luontoa myös sisälle kotiisi. Istuta kukkia tai yrttejä – katsele niitä ja puhele niille. Tai pitele käsissäsi jotain luonnon materiaalia, kiveä, käpyä tai luonnon materiaalista tehtyä korua tai koriste-esinettä. Vaihtoehtoja on monia, mutta suosittelen, että otat jokaiseen päivään hetken luonnon kanssa – kokeile, voit yllättyä tuloksista 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.