Ammattina käsityöläisyys

Onko sinua joskus kiinnostanut ajatus, että voisitkin saada elantosi käsityöläisenä? Monelle käsitöiden tekeminen on tärkeä harrastus ja ajatus siitä, että voisi tehdä sitä ihan työkseen on varmasti käynyt mielessä. Mutta kannattaako se?

Ammattina käsityöläisyys

Tunnetko tekeväsi tärkeää työtä käsityöläisenä?
Väistämätön tosiasiahan on, että ihminen tekee töitä suuren osan elämästään. Pikkuhiljaa vanhemmaksi ja viisaammaksi tullessa on alkanut arvostaa erilaisia asioita kuin ehkä vielä muutama vuosi sitten. Tällä hetkellä nimittäin tuntuu siltä, että yksi tärkeistä asioista omaa ammattia miettiessä on se, arvostatko omaa työtäsi? Tuntuuko sinusta, että teet tärkeää työtä? Tärkeää työtä itsesi kannalta, jotta viihdyt siinä työssä mitä teet, mutta myös tärkeää työtä muiden kannalta.

Onko työlläsi vaikutusta esimerkiksi ympräistön kannalta tai autatko muita ihmisiä? Auttamistakin voi olla monenlaista: voit auttaa sairaita hoitamalla heitä tai voit auttaa tuottamalla sellaisia tuotteita, joita muut ihmiset tarvitsevat. Sinun tekemä tuote voi olla sellainen, joita saa myös hyvin halvalla marketista, mutta ostamalla esimerkiksi kotimaisen käsityöläisen tuotteen, on tuotteen alkuperä ja työolosuhteet helpommin selvitettävissä kuin halpatuotteiden kohdalla.

Työtään arvostava tekee tehtävänsä paremmin, koska näkee, että sillä on vaikutusta. Ja tämä on pelkästään win-win -tilanne: teet työsi hyvin, työsi jälki on laadukasta ja asiakkaat ovat tyytyväisiä.

Tottakai työtehtävistään täytyy myös tykätä, jotta työtä jaksaa tehdä, mutta jos harkitset oman käsityöharrastuksesi ammatillistamista, uskoisin että tämä ei ole sinulle ongelma 🙂

Mutta voiko käsityöläisenä elättää itsensä?

Oman työnsä hinnoittelu on yksi yrittäjyyden vaikeimmista asioista, ainakin minulle. Kävin itse yrityksen perustamisen aikoihin yrittäjän ammattitutkintokoulutuksen ja jokaisessa Teams-kokoontumisessa (kävin etäkoulutuksen) kouluttaja muistutti, että Älkää alihinnoitelko. Aloittava yrittäjä ei välttämättä osaa ottaa kaikkia kuluja huomioon, joten suosittelen jotain hinnoittelulaskurin käyttämistä tai jos hinnoittelu on täysin uusi asia, kysy ammattilaiselta tai vaikka Facebookin yrittäjät-ryhmissä, että saat edes jonkinlaisen kuvan sopivasta hinnasta..

Jotta saisit työstäsi käsityöläisenä itsellesi arvoisensa korvauksen tullaan taas tuohon ensimmäiseen kohtaan, joka oli siis työn arvostaminen. Arvosta omaa työtäsi ja anna sille arvoisensa hinta. Markkinoilla on varmasti sinua halvemmalla tekeviä tyyppejä (vääristämässä hinnoittelua) sekä asiakkaita, jotka eivät ole valmiita maksamaan tuotteista pyytämääsi hintaa, mutta niin se vain on. Sinullekin jokin tuote voi tuntua kalliilta, mutta aina on heitä jotka niitä ostavat. Liioitella ei tarvitse, mutta tärkeintä on, että tulet toimeen saamillasi tuloilla. Yksi vinkki on, että jos aikasi ei riitä kaikkien tuotteiden tekemiseen, on tuotteidesi hinta liian alhainen ja on aika tarkistaa hinnoittelua.

Eri asia sitten onkin mistä niitä asiakkaita saa, toiset tarvitsevat hurjasti markkinointia, toisilla työ voi olla sellaista, että osaamisestasi tapellaan 🙂 Joillakin aloilla voi tarvita myös erilaisia lupia tai muita, joten aina kannattaa selvittää kaikki mahdollinen omasta alastasi, mieluummin liian tarkasti kuin että joutuisit myöhemmin vaikeuksiin ihan vain sen takia, että et ole tiennyt jotain asiaa.

Tässä pari asiaa, joita voit miettiä, jos käsityöläiseksi alkaminen kiinnostaisi. Eli onko sinulla intohimo tehdä, arvostatko omaa työtäsi ja kun alat myydä tuotteitasi, muista näyttää arvostuksesi myös hinnassa. Onneksi kansalaisten arvostus käsitöitä kohtaan on taas nousussa 🙂

Oletko sinä ammatiltasi käsityöläinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.