Miten poronsarvea voi käsitellä?

Poronsarvi on mahdottoman monipuolinen materiaali ja siitähän voi tehdä paljon kaikenlaista. Vaikka itse olemmekin keskittyneet lähinnä korujen tekoon (korujamme löydät täältä) voi sarvesta valmistaa esimerkiksi kynttilänjalkoja, lusikoita, erilaisten keittiövälineiden (mm. puukkojen ja juustohöylien) varsia ja servettirenkaita. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana!

Poronsarvi

Poronsarven sanotaan olevan maailman nopeimmin kasvavaa luuta. Se voikin kasvaa noin 2 cm vuorokaudessa! Poro kasvattaa sarvensa uudet sarvet joka vuosi ja ne kasvavat joka kerta suurinpiirtein samanlaisiksi kuin aiemminkin. Urokset pudottavat sarvensa syksyllä rykimän päätyttyä ja naaraat keväällä poikimisen jälkeen. Näitä porojen tiputtamia sarvia kutsutaan jättösarviksi. Kun poro kasvattaa sarvensa, niiden pinnalla on pehmeä karva, mutta pikkuhiljaa se kuluu pois ja jättösarvet ovat yleensä ihan karvattomia.

Poronsarven pinta on hyvin kovaa ja kestävää, keskellä on ydin, jota sanotaan sasuksi. Luuytimen tapaan se on pehmeää ja huokoista materiaalia. Joskus käy hyvä tuuri ja saattaa löytyä sellainen sarvi, jossa ei tuota ydintä ole melkein ollenkaan. Tällainen sarvi on täydellistä työstettävää, koska yleensä ydin joudutaan poistamaan työstövaiheessa, koska se heikentää valmistettavan tuotteen kestävyyttä.

Erilaisista poroista saa erilaista sarvea, mutta jos olet saanut sarvia tietämättä onko ne mistä porosta, huomaat kyllä helposti aloittaessasi sarven työstämistä oletko saanut hyvää vai hieman huonompaa sarvea.

Poronsarven väri vaihtelee aivan valkoisesta ihan tumman harmaaseen. Vaalea sarvi on yleensä myös kovaa ja hyvää materiaalia ja lisäksi se on mielestäni myös kauneinta. Tummaa sarvea voi valkaista vetyperoksidilla, mutta itse en ole koskaan testannut valkaisua. Sanotaan myös, että valkaisun yhteydessä sarvi saattaa heiketä.

Poronsarven työstäminen

Niin kuin on tullut mainittua, on poronsarvi varsinkin pinnasta hyvin kovaa. Siksi työstämiseenkin tarvitaan koville materiaaleille tarkoitettuja työkaluja. Ahkerassa käytössä on mm. saha, porakone ja dremel-monitoimityökalu, lisäksi varsinkin korutyössä tarvitaan paljon hiomapaperia.

Kun jaksat hioa sarvea tarpeeksi kauan, saa pinta kauniin kiillon – ilman ylimääräisiä öljyjä. Meillä on käytössä hiomapaperia aina karheudesta 60 2500 asti.

Millaista työtä olet tekemässä? Jos tarvitset apua jonkin tietyn työvaiheen teossa, laita kommenttia, niin katsotaan osaanko auttaa! 🙂

-Tiina-

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *